www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (174)

Hoog water bij het strandje aan de Merwede (foto: GP buro)
Hoog water bij het strandje aan de Merwede (foto: GP buro)

Maandag 10-02-2020

De zware storm Ciara is uitgeraasd, maar het blijft nog een paar dagen hard waaien. De windstoten liepen 's middags op tot 120 km/uur. Op Vlieland was er zelfs een van 129 km/uur en op een booreiland ten westen van Texel registreerde men orkaankracht: een windstoot met de bizar hoge snelheid van 192 km/uur. Gelukkig kregen we die niet boven land. 's Avonds passeerde het gevreesde buienfront over ons land, ook met harde windstoten. Bij ons viel het wel mee; regen, hagel en onweer kregen we nauwelijks. De schade in ons land is aanzienlijk, maar hier in de stad is er weinig.

     De Merwede bij Gorcum stijgt nog verder (zie foto hierboven). De pieken zijn vanmiddag, in de nacht van maandag op dinsdag en dinsdagmiddag. Toch wordt het lang zo hoog niet als in 1993 en 1995, toen de bevolking van de Betuwe werd geëvacueerd.

     Vanochtend sport en boodschappen. Voor de rest van de dag lezen. In de Biesbosch stroomt vandaag het overloopgebied De Noordwaard onder. De overstroming is gepland. Op die manier wordt de druk op dijken in de omgeving van Werkendam minder.

 

De epidemie met het Wuhanvirus. Het aantal besmettingen in China steeg zoals verwacht boven de 40.000 en het aantal doden steeg met bijna honderd naar boven de 900. Op internet staat een petitie tegen discriminatie van Aziaten, nadat er een carnavalshit verscheen onder de titel 'Wij vieren feest'. Er wordt onder meer gezongen dat het allemaal komt "door die stinkchinezen".

     Het Nivel neemt het nieuwe coronavirus vanaf deze week op in de wekelijkse griepsurveillance. De monsters van veertig huisartsenpraktijken worden voortaan door het RIVM niet alleen getest op griepvirussen, maar ook op de aanwezigheid van het Wuhanvirus. een goed zaak; een eventuele uitbraak kan snel worden ontdekt. Terug naar boven