www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (166)

Het groeipercentage van de coronavirus-epidemie neemt geleidelijk af.
Het groeipercentage van de coronavirus-epidemie neemt geleidelijk af.

Dinsdag 04-02-2020

De stand van de epidemie van het Wuhan-virus: aantal besmettingen vanmorgen 20.438, het aantal doden 425. Eén besmetting werd vastgesteld in België. Het gaat om een van de negen Belgen die zondag uit Wuhan zijn opgehaald, tegelijk met 15 Nederlanders. Sinds gisteren kwamen er 2800 nieuwe gevallen bij. De grootste stijging in aantal sinds het begin, maar in de grafiek hierboven (van Robert Rohde) zie je dat het groeipercentage geleidelijk begint af te nemen, van aanvankelijk rond 50% naar nu 20%. Dat kan erop wijzen dat de isolatiemaatregelen succes beginnen te hebben. Een gelijke daling is er bij het aantal doden. Gisteren gaf het permanent comité van het Chinese Politbureau toe dat het land in het begin van de epidemie is tekortgeschoten bij de bestrijding van het coronavirus, maar nu pakken ze het grondig aan. Na de uitbraak in de provincie Hubei zijn er geen nieuwe haarden bij gekomen. Het sterftecijfer blijft op iets meer dan 2% staan.

     De gevolgen voor de wereldeconomie nemen ook toe. Autofabrikant Hyundai stopt deze week met zijn productie in Zuid-Korea. Het bedrijf kampt met een tekort aan onderdelen voor de bedrading van auto's. Die worden normaal in China gemaakt, maar vanwege het coronavirus ligt in veel fabrieken de productie stil. Ook elders beginnen productielijnen in fabrieken te haperen.

 

Het is een dag vol regen, hagel en wind. Een herfstdag, zou je zeggen, want het is weer 10 graden. We rijden naar Geldermalsen voor een afspraak met onze notaris. Onze vraag is of ons testament aangepast moet worden, nu ik een reis ga maken die niet zonder risico's is. Daarmee bedoelen ze iets dat een 'tweetrapsmaking' heet, dat moet voorkomen dat de langstlevende van ons erfbelasting over de kinderdelen moet betalen. Maar de notaris heeft uitgezocht dat het bij ons niet nodig is. We bezitten geen miljoenen. Op de terugweg rijden we even langs Deil, langs ons huis in de Bulckesteynstraat. Vijftien jaar geleden. Wat vloog de tijd!

     Thuis liggen de bamboe tandenborstel en het plunjezakslot in de brievenbus (foto hier). Mijn bepakking voor Antarctica is bijna compleet. Lief: van onze buurvouw van helemaal boven krijg ik een handige set oprolbare vacuümzakken. "s Middags regent het lang en veel. Terug naar boven