www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (75)

Dinsdag 05-11-2019

Tweet van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Pompeo gisteren. Trots kondigt hij aan: 'Today we begin the formal process of withdrawing from the Paris Agreement. The U.S. is proud of our record as a world leader in reducing all emissions, fostering resilience, growing our economy, and ensuring energy for our citizens. Ours is a realistic and pragmatic model.' Je zult er maar trots op zijn! Hoewel de emissies in de USA inderdaad een aantal jaren lang afnamen hoort het land nog steeds tot de tien grootste vervuilers in de wereld. De emissies van auto's, vrachtverkeer en vliegtuigen nemen er nog steeds toe. Amerika neemt nog altijd 15% van de CO2-uitstoot in de wereld voor zijn rekening en in 2018 stegen de emissies alweer (met 2,5%), dus waar heeft Pompeo het over? Daarbij moet de wereldwijde CO2-uitstoot vanaf 2020 toch wel echt beginnen af te nemen, willen we de doelstellingen uit het Parijsakkoord kunnen halen. De USA zal dus over een jaar, op 4 november 2020, formeel uit de Parijse Akkoorden treden - als eerste en enige land. Beschamend.

     Wel getekend maar nog niet geraticeerd hebben Angola, Libië, Iran, Irak, Jemen, Zuid-Soedan, Eritrea, Syrië, Turkije en Kirgizië. De ambitieuze 1,5 graad opwarming, die in 2015 werd afgesproken in Parijs, voor aan het eind van deze eeuw lijkt ons door de vingers te glippen. Als landen hun verplichtingen niet nakomen, stevenen we af op een op een rampzalige opwarming van 3 graden Celsius of meer in 2100.

 

De datum van 4 november 2020 is precies één dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Laten we niet wanhopen, een van de eerste daden van de nieuwe president elect zal - als het een Democraat is - de aankondiging zijn dat het land weer toetreedt tot de Parijse Akkoorden. Helaas is dat allerminst zeker. Vandaag zijn er verkiezingen in Kentucky, onder andere voor de positie van gouverneur. Die wordt nu ingenomen door Matt Bevin, een niet erg populaire Republikein. Zijn Democratische tegenstander is Andy Beshear, zoon van een eerdere gouverneur van de staat. Trump probeert er een referendum van te maken over zijn presidentschap, nu hij vecht tegen een mogelijke impeachment. 'Tomorrow, Kentucky has a chance to send the radical Democrats a message', zei hij gisteren. Daarom moeten de kiezers voor Bevin stemmen, zei hij in een toespraak staande naast de Republikeinse kandidaat, op zijn kenmerkende brallende manier, want anders zullen de wijsneuzen zeggen: 'Trump suffered the greatest defeat in the history of the world. ... You can't let that happen to me.' Ik dacht van wel.

 

We hebben een vrijwel helemaal droge dag. 's Ochtends breng ik Anna naar het huis van Tessa voor haar oppasdag en rijd daarna het autootje naar de garage voor de jaarlijkse APK-keuring. Ik poets oudere jaargangen van mijn weblog op en maak een profiel aan op de webpagina 'community' van Bark Europa. Er is een speciale bladzijde  voor de deelnemers aan iedere reis. Opvallend is dat ik zo te zien de enige Nederlander ben op de reis van 24 februari 2020. Verder lees ik Ligtenberg. Straks haal ik het autootje weer op. Terug naar boven