www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (74)

Bron: https://www.aviso.altimetry.fr/en/data/products/ocean-indicators-products/mean-sea-level.html
Bron: https://www.aviso.altimetry.fr/en/data/products/ocean-indicators-products/mean-sea-level.html

Maandag 04-11-2019

Een overwegend bewolkte, droge dag. We sporten en doen boodschappen op Oost. Ik heb weinig te zeggen, beetje somber gestemd. Dat komt voor.

 

Gisteren een mijlpaal. Toen overschreed mijn website het aantal van 19 miljoen bezoekers sinds het begin op 26 september 2006. Je ziet dat aantal onderaan de pagina. Het betekent dat het aantal dagelijkse bezoekers is gestegen naar bijna 4000 per dag. Wat zien ze in zo'n mopperende oude man?

 

De stijging van zeespiegels wereldwijd, gemeten door satellieten, is bijgewerkt tot en met begin augustus 2019. Zie hierboven. De versnelling over het laatste decennium is duidelijk te zien. De stijging bevindt zich boven de lijn van het gemiddelde over 1979 - 2019. De stijging bedraagt nu + 3,38 mm/jaar. Ondertussen was afgelopen september de warmste sinds het begin van de satellietmetingen in 1979. En 2019 is op driekwart het op een na warmste jaar tot nu toe. En dat zonder een El Niño.

 

Een meisje van de havendienst komt langs. Onze walstroompaal hebben ze weggehaald. Er komt een supermodern systeem voor in de plaats, waarbij je de stroom aan/uit kunt zetten en betalen met je Iphone. Oh. Zolang dat er niet is moeten we de walstroom halen op een paal aan het andere eind van de steiger. Te ver voor de stroomkabel. Dus: kabelhaspel opgraven in het derde hutje, de sleutel van de bakskist opzoeken, het vouwfietsje eruit tillen en de kajuittrap af torsen, de kabel uitleggen en de haspel in de bakskist zetten (waar hij droog staat) en de stroomkabel van de boot aansluiten. Het wordt al donker. Terug naar boven