Logboek 2010/1 (Kreta>Fethiye)
Veen (8)
Dinsdag 31-03-2010
Van korte duur, die lente. De komende week is het tot en met de paasdagen onstuimig weer, aldus de weerkaartjes. Vanochtend schijnt de zon nog even, dus toch maar een kuier naar de twee oude grenspalen die je hiernaast op de foto ziet. Ze staan langs de Maasdijk in de richting van Andel, waar het terrein van de camping "De Hoge Waard" begint. Op de linker grenspaal staat "Oudland van Altena" met het oude wapen van de heerlijkheid Altena erop, twee van elkaar afgekeerde zalmen. Op de rechter paal staat "Heusden 1785" met erboven een wapen dat een wiel met zes spaken toont. Dat is het wapen van de stad Heusden. Deze paal is de Waterschapspaal Heusden 1. Dit zijn palen van het toemalige heemraadschap "den Hogen Maasdijk over (of van) Stad en Land van Heusden", lees ik op de website van Rien de Schipper die als hobby heeft het fotograferen van alle grenspalen in ons land. Er zijn beroerdere hobby´s. Op een inscriptie in een molensteen die schuin achter beide palen ligt, lees ik dat het "Kaaie Paole" zijn en dat in de Middeleeuwen hier de grens was tussen Holland en Brabant. Let wel, de Bergsche Maas bestond toen nog lang niet.
Een dreigende verlangzaming of zelfs stilvallen van de Warme Golfstroom werd regelmatig als een voorbeeld van acute klimaatverandering geschilderd. De temperaturen in West Europa zouden in zo´n geval drastisch lager worden. Ik schreef er al eerder over met de nodige twijfel. Nu lijkt het omgekeerde het geval: de Amerikaanse onderzoeker Josh Willis rapporteert in het vakblad Geophysical Research Letters van 25 maart dat de sterkte van de Golfstroom sinds de jaren negentig wat is toegenomen, zo meldt de NRC. Let echter op, de waarnemingen (met satellieten) beslaan slechts de periode vanaf 2002 en tonen variaties van 10 tot 15%. In klimatologisch opzicht ten ene male te kort voor definitieve conclusies.
Mijn situatie vanochtend:
- Hormoontherapie met 3-maandelijkse Zoladex-injecties: 1 injectie, nog 11 te gaan
Bloedsuiker nuchter: 6,5 mmol/l, gewicht: 80 kg
Bijwerkingen: een enkele opvlieger
- Bestralingsbehandeling: 26 bestralingen, nog 9 te gaan
Bijwerkingen: vaker plassen en eerder moe
Vanmorgen weer regels in mijn hoofd. Zouden ze bij die van laatst, een dag of tien geleden passen? Je kunt het altijd proberen:
"Zolang je leeft zal het zo zijn:
de ene dag is het weer beter dan de andere
Ook in de dagen voor je sterft
is het weer de ene dag mooier dan de andere
(....)
Weer kan alleen als water dansen
(....)
Het moest allemaal zo snel,
er was niet veel tijd
om een heel leven in te leven"
Hm. Matig, uiterst matig. Hebben die regels wel iets met elkaar te maken?
In de middag steekt de wind op. Harde zuidwestenwind kracht 6 tot 7 jaagt donkere buienwolken over het land. Ik lees "De Prooi" (Prometheus, 2008) van de journalist Jeroen Smit eindelijk uit. Gemengde gevoelens. Het boek is niet erg goed geschreven, mogelijk in grote haast. De figuur van Rijkman Groenink komt er niet goed af. Niet alleen door "blinde trots" maar vooral door zijn grilligheid, onzekerheid en arrogantie komt ABN Amro onnodig in de gevarenzône terecht. Je begrijpt niet waarom zijn collega-bestuurders en de commissarissen hem lieten aanklooien tot de bank niet meer op eigen benen kon staan. Toch kreeg Groenink na het mede door hem veroorzaakte échec tientallen miljoenen euro´s bij zijn vertrek mee. In mijn Utrechtse jaren studeerde hij rechten en was lid van het studentencorps. De foto´s die van hem in het boek staan geven de indruk dat hij altijd een corpsbal is gebleven. Vreemd hoe er geklungeld wordt en hoeveel geld men desondanks in die wereld verdient: "Soms moet je een collega snel 2 miljoen euro kunnen geven om te voorkomen dat het talent in kwestie naar de concurrent stapt" zegt een bankier van Dé Bank (blz. 316) Je begrijpt dat iets dergelijks mij nooit is overkomen. Ik betreur dat totaal niet.
De rest van de dag schrijf ik een artikel over onze twee passages door de Bosporus en biedt het per e-mail aan de redactie van "Zeilen" aan. Daarna rijden we naar Tilburg. De dreven in het Land van Altena doen herftstachtig aan. De harde wind jaagt bladeren over de weg en langs een van de dreven is een hoge populier zojuist omgewaaid. Niet over de weg gelukkig. De Drongelse pont schudt en deint op de golven. Mijn 27e bestraling verloopt vlot. Om half zeven zijn we terug. Terug naar boven