www.sailing-dulce.nl

Logboek 2010/1 (Kreta>Fethiye)

Veen (2)

Ons huisje in Veen vanuit de boomgaard. Achter de fotograaf is de Veense put
Ons huisje in Veen vanuit de boomgaard. Achter de fotograaf is de Veense put

Donderdag 25-03-2010

Gisteren gaan we na de verhuizing naar Veen en een kort laatste oponthoud in De Oude Silo, naar Gorcum. Ik breng Ans bij haar moeder en ga door naar de stad. In de Gasthuisstraat is een telefoonwinkel van KPN. Ik vraag of ik een prepaid SIM-kaart voor mijn dongel kan kopen. Kan niet, zegt een ongeinteresseerde verkoopster op onvriendelijke toon. Waarom zo snauwerig, vraag ik me af, vind ze mij maar een rare oude kerel? Waarom kan het niet, vraag ik. U kunt alleen een jaarabonnement nemen, zegt ze en kijkt een andere kant op. Ik antwoord dat ik dan maar naar een ander ga. Even verderop is een winkel van T-Mobile. Een jongeman van zuidelijke herkomst helpt me snel en vriendelijk, terwijl hij al op het punt stond weg te gaan. Ter plaatse probeer ik het uit met mijn klein notebookje en het werkt perfect. Ook weer geregeld.

 

Terug in Veen komt Herman me ophalen voor de 22e bestraling in Tilburg. Ans voelt zich moe en gedeprimeerd. Zorgen. Bovendien was ze (weer) aan de het plekje op De Oude Silo gehecht geraakt. Ik ben trouwens zelf ook moe, had veel opvliegers en heb het gevoel dat ik mezelf de dag door moest slepen. Na terugkeer in Veen maken we het gezellig met wat kaarsen, een fles wijn, muziek en een goede maaltijd. Mobiel internet (HSDPA/UMTS) werkt ook hier goed. In het onbekende bed slapen we prima. Rare dromen. Ik zwerf door een vreemde game-wereld, niet met strijdende helden en hun vijanden, maar bevolkt met wetenschappers. Het strijdpunt is: wie weet het meest? Mijn bijdrage staat opeens als een zin in mijn hoofd:

 

"Na de ontdekking van de zwaartekracht werd het decolleté ingevoerd"

 

Hè? Wat? Waar komt dat vandaan? Geleidelijk ontwaak ik met een lach op de lippen. Grinnikend bedenk ik dat je het misschien beter andersom kan zeggen:

 

"Na de invoering van het decolleté werd de zwaartekracht ontdekt"

 

Waar komt die zin toch vandaan? Misschien een nog onbekende bijwerking van de hormoontherapie? Ach, wie kent alle krochten en kronkels en alle geheime bergplaatsen in het eigen brein?

 

Mijn situatie vanochtend:

- Hormoontherapie met 3-maandelijkse Zoladex-injecties: 1 injectie, 11 te gaan

  Bloedsuiker nuchter: 6,9 mmol/l (!), gewicht: 80 kg

  Bijwerkingen: mijn type 2 diabetes neemt toe, ik zal een afspraak met mijn interniste maken

- Bestralingstherapie: 22 bestralingen, nog 13 te gaan

  Bijwerkingen: vaker plassen, toename van vermoeidheid

 

Telefonisch vraag ik Shiptron in Enkhuizen waar de offerte voor een Iridium stalliettelefoon blijft, die we drie weken geleden op de HISWA hadden afgesproken. Willen ze niet graag verkopen? Die van Yachtcontrol kwam al vlak na de beurs. In het Gastenboek tipt Zeeuwse Noke de website van Douwe Fokkema die met zijn zeiljacht Johanna op weg is naar huis van de Indische Oceaan door de Golf van Aden en de Rode Zee. Goeie tip, een zeer interessant verhaal! Na de koffie rijden we naar het Sofia in Rotterdam. Verrast zien we bij binnenkomst van het kamertje dat Liam warempel is aangekleed en op zijn bed zit te spelen (foto hier). Het is een stuk beter met hem en hij peuzelt later met smaak aan een heuse "kroketto" (hij praat deels Tsjechisch, deels Nederlands) die we in het restaurant voor hem haalden. De puncties van beenmerg en lumbaalvocht bevatten geen onrijpe cellen en zijn voeding houdt hij binnen. Mooi!

Halverwege de middag zijn we terug in Veen. Langzaam trekt hoge bewolking het land binnen (foto hierboven) De korte lente is weer snel over. In het boomgaardje voor ons raam jagen mannetjeseenden (woerden) elkaar uit de buurt van een vrouwtje. Toch lente. Ik werk nog wat aan mijn presentatie a.s. zaterdag op de Zeilen Vertrekkersdag 2010. Wat is er in het nieuws? Nout Wellink, de president van DNB, zegt in de NRC„We klagen aan de ene kant over de Grieken die zich niet aan het Groei- en Stabiliteitspact houden en aan de andere kant zeggen sommige politici dat de sanering van de overheidsfinanciën best acht tot twaalf jaar mag kosten. Dan houden wij ons ook niet aan het Pact.” Daar heeft hij in mijn ogen helemaal gelijk in. Alleen mag het hoge Nederlandse tekort (6,1% van het BBP) van hem niet worden teruggebracht door de hypotheekrenteaftrek te verminderen en op termijn af te schaffen. Hm, dat is niet erg consequent want die aftrek kennen de Grieken niet en de rest van Europa ook niet. Maar ik heb makkelijk praten, wij hebben geen hypotheek. Om kwart voor zes naar Tilburg voor de 23e bestraling. Terug naar boven