www.sailing-dulce.nl

Logboek 2009/2 (Çanakkale> Odessa>Kreta)

Gorinchem (17)

De scheidingsmuur in het Gorcums Paardenwater
De scheidingsmuur in het Gorcums Paardenwater

Donderdag 19-11-2009

We ondervinden geen bijverschijnselen van de vaccinatie voor de Mexicaanse griep. Alleen is Ans is afgelopen nacht wat koortsig. Vanochtend is dat voorbij. Het is een mooie herfstdag, nog wat winderig maar vol van het zachte licht van een zonnige dag in november. Ik loop naar de binnenstad, naar boekhandel "De Wingerd" in de Arkelstraat. Dat is niet zonder risico. Ik koop "Verlovingstijd", de nieuwe roman van Maarten ´t Hart (Arbeiderspers, 2009), "Het meisje uit Buenos Aires", de nieuwe thriller van Tomas Ross (Bezige Bij, 2009) en "Die stad, dat jaar" van Koos van Zomeren, een roman over de oertijd van de Socialistische Partij (Arbeiderspers, 2009). Pfff...we hebben nu aardig wat boeken om mee te nemen naar Kreta, ik hoop dat we ze allemaal in de koffer krijgen.

 

Via het Paardenwater loop ik terug naar de Nieuwe Hoven. De waterplas wordt door een muur uit 1772 gescheiden van het riviertje de Linge. Natuurlijk een zwakke plek in de vesting Gorinchem. Daarom heeft de muur een scherpe bovenkant en werden er destijds twee ronde pilonen op de muur geplaatst, die moeten verhinderen dat vijandelijke soldaten zo de vesting binnen lopen. Die pilonen heetten vroeger monniken, geloof ik. Ze hebben een ronde stenen afdekking met een bal erop, een soort "muts". Naast de muur liggen er nog twee op de grond (foto hierboven en hier). Hoe komen die daar? Waren er ooit meer van?

 

De rest van de middag herlees ik "Mannen die vrouwen haten", het eerste deel van de Millennium Trilogie van de jong overleden Zweedse misdaadauteur Stieg Larsson. Dat deel had ik al eerder gelezen, maar ik wil het ophalen want Tessa heeft nu ook de beide andere delen in huis. Ons bezoek aan Holland nadert nu ras zijn eind. Terug naar boven