www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (175)

Waterstand in de Merwede bij Vuren vandaag om 15.30 uur: 2.39 meter. Het getij zit uiteraard ook op het signaal (bron: Rijkswaterstaat)
Waterstand in de Merwede bij Vuren vandaag om 15.30 uur: 2.39 meter. Het getij zit uiteraard ook op het signaal (bron: Rijkswaterstaat)

Dinsdag 11-02-2020 

Het water in de Merwede stijgt langzaam verder. Ik volg het bij Rijkswaterstaat, post Vuren (zie hierboven). Die wordt steeds ververst. Gisteren liepen de natuurpolders van Avelingen en Noordwaard (bij Werkendam) onder. Een prima systeem, die laatste polder. Water van de Beneden Merwede stroomt door de Noordwaard en de Biesbosch naar het Hollands Diep en trekt het bij Gorcum weg. Je ziet hierboven dat het water vanaf morgen alweer zakt.

 

Het coronavirus. Het aantal gevallen was vanmorgen wereldwijd meer dan 42.000 (in Hubei, China 31.728). Het aantal doden is wereldwijd 1013 (in China 974). WHO directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwde zondagavond dat men recent gevallen van besmetting met het virus vond bij mensen, die niet in China waren geweest. 'The detection of a small number of cases may indicate more widespread transmission in other countries; in short, we may only be seeing the tip of the iceberg.' We zijn er dus nog niet van af. Vandaag zegt de chef-epidemioloog van Hong Kong in The Guardian dat meer dan 60% van de wereldbevolking besmet kan raken, als de wereld er niet in slaagt de uitbraak in te dammen. Dat is niet mis! Bij een sterftepercentage van 2% zou dat een katastrofe zijn. Zo lang er geen vaccin is en wanneer de verspreiding niet onder contrôle gebracht kan worden, moeten de medische autoriteiten - denk ik -  ernaar streven de uitwerking van het virus bij de mens te verzwakken door massale medicatie van de bevolking met virusremmers. Dat voorkomt echter niet dat veel mensen zullen sterven.

 

Ook vandaag nog een winderige dag, maar wel droog en minder zacht. We rijden naar mijn urologe op de Lingepolikliniek in Leerdam. Even na elf uur zijn we aan de beurt. De jonge dokter kijkt me aan. Ik was de hele week tamelijk lakoniek maar nu ben ik toch erg gespannen en ik begrijp een halve seconde lang niet wat ze bedoeld, als ze zegt 'Niets te zien'. Zo! Op de PSMA-scan is dus niks te zien. Geen lokaal recidief, geen uitzaaingen. Opnieuw dat gevoel dat er een vakantie aanbreekt. Maar nu langer. Uiteraard met nuances: de betrouwbaarheid van de scan is 90% en misschien was mijn PSA-spiegel nog niet hoog genoeg. Voorlopig zullen we medio april de PSA nog eens laten prikken om te kijken of hij blijft stijgen. Met lichte tred lopen we terug naar de hal voor een kop koffie. Maar die kun je daar niet krijgen. Nou ja, dan maar thuis.

 

's Middags komt er regen terwijl de harde wind iets afneemt. Later verandert de regen in natte sneeuw.

     Positief klimaatnieuws: uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) blijkt dat, na een jarenlange toename de wereldwijde CO2-uitstoot vorig jaar nagenoeg gelijk was aan de uitstoot in 2018. De uitstoot bedroeg ongeveer 33 gigaton. De stabilisatie komt doordat Europa, Japan en de Verenigde Staten minder koolstofdioxide hebben uitgestoten. De afname van de emissies binnen de EU was 5% en komt door meer gebruik van aardgas en windenergie om elektriciteit op te wekken. Helaas, de CO2-emissie steeg in de rest van de wereld ten opzichte van 2018 met bijna 400 miljoen ton. Ruim 80 procent van die groei komt uit Aziatische landen. De vraag naar steenkool stijgt daar en is goed voor de helft van het energieverbruik. Met onze daling compenseren we als westerse landen dus die toename. Wereldwijd is er daardoor nog altijd geen afname van de CO2-uitstoot. Terug naar boven