www.sailing-dulce.nl

Logboek 2020/1 Naar Antarctica

Gorinchem (176)

De weersituatie in Ushuaia op de dag van mijn aankomst. Drake Strait is rustig. Een depressie ten westen van Vuurland. (bron: Passageweather)
De weersituatie in Ushuaia op de dag van mijn aankomst. Drake Strait is rustig. Een depressie ten westen van Vuurland. (bron: Passageweather)

Woensdag 12-02-2020

Een kleine week voor vertrek naar Argentinië. Al een aantal dagen volg ik het weer in Ushuaia en de Straat van Drake op Passageweather. Het is even wennen dat de depressies andersom draaien op het zuidelijk halfrond: met de klok mee. Het valt op dat er over het algemeen weinig wind is. Het is zomer. Op de ochtend van de dag van mijn aankomst ziet het uit als hierboven, met een depressie ten westen van Vuurland. Maar het kan nog allemaal volkomen veranderen.

 

Stormen in Nederland trekken deze week de aandacht. Na de storm Ciara zijn veel duinovergangen niet meer bruikbaar en sommige stranden lijken grotendeels weggevaagd. Het water komt daar tot aan de duinen. Op een aantal stranden is door het opstuivende zand een flink hoogteverschil ontstaan. In Zeeland gaat het op sommige plekken om 1,5 meter. Eigenlijk moeten die worden opgespoten, maar dat mag Rijkswaterstaat niet. 'De machines waar wij dat mee doen, stoten namelijk te veel stikstof uit', aldus een woordvoerder.

     Ondertussen lijkt er een volgende storm op komst in het weekeinde, de derde in één week. Dat is zeer bijzonder. De storm heet Dennis en ligt nu nog bij Newfoundland, met een kerndruk van 915 hPa. Of het bij ons ook tot een officiële storm komt, is nog afwachten. De kans is aanwezig, maar met 20 tot 30 procent niet heel groot.

 

De epidemie van het nieuwe coronavirus. Het kreeg een nieuwe naam van de WHO: Covid-19.  'Co' staat voor corona, 'vi' voor virus, 'd' voor disease en 19 voor het jaar van ontstaan. Het totaal aantal besmettingen is  opgelopen met 2.015 naar 44.653 mensen. De stijging met 2015 gevallen is de kleinste sinds janauri. Het aantal doden is met 97 opgelopen naar 1.113. Dat is eveneens een kleinere stijging dan een dag eerder. Het sterftecijfer voor de gehele uitbraak is echter iets gestegen en ligt nu op 2,4 procent.

     Optimisme bij de Chinese autoriteiten. Een belangrijke medisch adviseur van de regering Zhong Nanshan zei gisteren dat in meerdere provincies het aantal besmettingen is gedaald. Hij voorspelt dat de epidemie mogelijk in april voorbij is. In het buitenland zijn zorgen. De situatie in Singapore neemt steeds meer de vorm aan van een uitbraak. Inmiddels zijn daar 47 mensen besmet geraakt met Covid-19 en het aantal lijkt sneller toe te nemen.

     In ons land is er nog geen besmetting geweest. Wel hebben we nu een officiële griepepidemie.

 

Een aardige dag met blauwe luchten en weinig wind. 's Ochtends heb ik een vergadering van de Poëzieroute. Het blijkt dat we volgend jaar 10 jaar bestaan (op 11 december), en dus denken we na hoe we dat gaan vieren. ook besluiten we de vernielde glasplaat met een tekst van Arthur van Schendel (nummer 21) bij de leugenbank op Buiten de Waterpoort te laten herstellen. dat kost bijna 800 euro, waarvoor we een wervingsactie nodig hebben.

     Op de terugweg koop ik in de Westwagenstraat een hard disc om vóór mijn vertrek naar Antarctica een back up te maken van mijn laptop. Het toestel gaat mee. Altijd verstandig een back up te hebben; ik ben daar slordig in. Voor Anna maak ik een overzicht hoe ze me kan bereiken, in beginsel via het kantoor van de Bark Europa of - in noodgevallen - via de satelliettelefoon aan boord.

     Om vier uur arriveert mijn jongste zoon Bas. Die komt gezellig eten. Terug naar boven