www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (95)

vanmorgen mist in de Lingehaven
vanmorgen mist in de Lingehaven

Maandag 25-11-2019

Om half acht schuif ik de gordijnen open. Buiten hangt mist, de lantaarns glinsteren in de nevel. Er is geen wind, anders zou er geen mist zijn. Vergeleken met voorgaande jaren zitten er deze herfst nog altijd relatief veel bladeren aan de bomen. Ook verkleuren ze later dan normaal. Dat komt door het stabiele herfstweer, meldt de website Nature Today. Na de zeer warme zomer kwalificeert de website op basis van gegevens uit De Natuurkalender en de GrowApp de herfst van 2019 als zeer laat.

     De komende dagen zullen veel wind, regen en zachte lucht brengen, als de restanten van de tropische storm Sebastien de Britse eilanden naderen. De storm is dan afgezwakt tot een gewoon lagedrukgebied. Sebastien was het 20e tropische stormsysteem van het jaar in het noordatlantisch oceaangebied. Sinds 1967 volgt men tropische stormen en orkanen met behulp van satellieten. Het jaar 2005 was met 28 stormen (met naam) sindsdien het meest actieve orkaanseizoen. 2019 heeft met Sebastien 20 stormsystemen (met naam) gehad. Daardoor komt dit jaar op een gedeelde vierde plek in de lijst met actiefste orkaanseizoenen.

     Weeronline publiceert de prognose voor de feestmaand december: veel zuidwestenwinden die milde oceaanlucht en regenzônes aanvoeren. Weinig kans op sneeuw en vorst en waarschijnlijk geen witte kerst. De gemiddelde temperatuur zal op 5 graden liggen, 1,3 boven het langjarig gemiddelde van 3,7 graden. Ook voor januari en februari is de kans op zuidwestenwinden groot, dus verwacht men een zachte winter.

     Denk nog even terug aan de arme weerman Piet Paulusma, die begin november voor het zoveelste jaar op rij een strenge winter voorspelde. Hij komt dezer dagen met zijn definitieve wintervoorspelling.

 

Na negen uur, als de zon hoger staat, trekt de mist snel op. Opnieuw staan er ettelijke vissers in de haven. Niet alleen oude kerels, overigens. Waar halen ze de tijd toch vandaan? We rijden naar Oost voor sport en boodschappen. Buiten is het zacht en stil herfstweer. Ik begin te lezen in 'Falend Licht. Hoe het Westen de Koude Oorlog won maar de vrede verloor' van de politicologen Ivan Krastev en Stephen Holmes (AtlasContact, 2019). In een derde boom op het Eind brengen werklieden feestverlichting aan.

 

In de media presenteert zich een nieuwe kandidaat-omroep, eentje 'voor alle Nederlanders die niet gehoord worden', maar die alleen gesteund wordt door PVV en FvD. Ongehoord is de wat verongelijkte naam. Populistisch rechts wil de ether in met de toch al zo luidruchtige nationale kneuzenbrigade, met namen als mislukt VVD-parlementariër Ybeltje Berckmoes, de boze journalist Arnold Karskens, publicist Joost Niemöller die vindt dat zwarte mensen een lager IQ hebben, en scenarist en PVV-verdediger Haye van der Heyden. Ze willen een eigen omroep voor fake-news. In een van de berichten werd ook de naam van klimaatontkenner Simon Rozendaal genoemd.

     Tja, in ons land heeft men het recht een eigen omroep te beginnen. Ze willen 'een noodzakelijk tegengeluid laten horen' want de publieke omroep is ze veel te links. De speerpunten van de nieuwe omroep die Karskens in De Volkskrant noemt laten de nieuwe veelzijdigheid zien: het behoud van de Nederlandse cultuur (‘bij ons komen voorstanders van Zwarte Piet ruim aan bod’), een kritische blik op de macht van de EU (‘Brussel is al bijna de hoofdstad van Nederland’), meer aandacht voor de negatieve gevolgen van migratie en eerlijker berichten over wat hij de ‘klimaatgekte’ noemt. Alle eenzijdige rechts-populistische thema's op een rijtje. 'Wij worden eerste Peter R. de Vries-vrije omroep', zegt Joost Niemöller collegiaal. Ze moeten 50.000 leden zien te halen om in het bestel te komen. 'Er hebben zich al 10.000 internettrollen aangemeld', twittert De Speld. 'Een zure witte mannen-omroep', noemt iemand anders ze. Terug naar boven