www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (85)

De maankraters Langrenus (links) en Petavius (rechts).
De maankraters Langrenus (links) en Petavius (rechts).

Vrijdag 15-11-2019

De foto van de maan hierboven plaats ik alleen maar omdat ik hem zo mooi vind. Je ziet twee grote kraters, Petavius (rechts) en Langrenus (links), ontstaan bij verschillende inslagen van meteoren. Langrenus heeft een diameter van 130 kilometer, een rand met terrassen en een centrale piek van drie kilometer hoogte. Petavius is groter met een diameter van 180 kilometer en een opvallende kloof die van het centrum naar de kraterrand loopt, de Rimae Petavius. De oorsprong ervan is niet bekend. De krater is een ongelooflijke 3,9 miljard jaren oud.

     De maan kent anders dan de aarde nauwelijks verandering. Er is geen platentektoniek en geen atmosfeer, waardoor erosie door wind en regen niet voorkomen. Terwijl op aarde leven ontstond, evolueerde, intelligentie en geschiedenis schiep waarin de mensen hun onzalige levens leidden, bleef hier alles miljarden jaren vrijwel hetzelfde, een stille, onaangedane getuige. Hoelang nog blijft dit tijdloze beeld ongeschonden? Over een jaar of vier zal de mens de maan weer bezoeken en ergens in deze roerloze schoonheid een permanente basis opbouwen. Het startpunt voor reizen naar de planeet Mars. Heel soms betwijfel ik of je daar blij mee moet zijn.

 

Hier woedt het geweld van de menselijke geschiedenis ondertussen verder. Het is koud voor de tijd van het jaar. Ik verwachtte gisteren de ontvangst van 2 CD's, besteld bij Bol.com. Maar de postbode heeft ze in een verkeerde brievenbus gestopt, ergens op de Bornsteeg. De bewoner was niet thuis. Gelukkig vandaag wel. Hij geeft het pakje meteen mee als ik het kaartje van Post.nl toon.

     Voor de rest is het een dag waarin ik verdiept ben in het nieuwe boek van Geert Mak. Bijna op de helft. De petitie van Groen Links ter bescherming van de natuurgebieden in ons land is op weg naar 50.000 ondertekenaars.

 

Verwondering. De wereldwijde sterke groei in de verkoop van SUV's, de meest vervuilende auto's, maakt dat de mondiale vraag naar olie blijven stijgen. De SUV's veroorzaakten meer uitstoot van broeikasgassen dan alle industriële sectoren bij elkaar. Daardoor komen de doelen van het Parijse Klimaatakkoord in gevaar. Hoe dwaas zijn de mensen dat ze nog in dergelijke schadelijke monsters willen rijden! "De groei van zuinige voertuigen, waaronder elektrische auto's, wordt volledig teniet gedaan door de stijgende verkoop van SUV's", zegt een topman van het Internationale Energie Agentschap (IEA). In ons land is 30% van de verkochte auto's zo'n SUV; tien jaar geleden was dat nog 7%. Die mensen lijden aan verkommerende ego's, ze zijn gek en de wereld is krankzinnig. Terug naar boven