www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (78)

De concentraties van stikstofdioxide rond Gorinchem langs de A15 (horizontaal) en de A27 (verticaal) (bron: RIVM 2017)
De concentraties van stikstofdioxide rond Gorinchem langs de A15 (horizontaal) en de A27 (verticaal) (bron: RIVM 2017)

Vrijdag 08-11-2019

'Macron is totaal in de war.' Het interview met de Franse historicus en socioloog Pierre Rosanvallon (71) in de NRC van gisteren intrigeert me, omdat de figuur van de onmachtig lijkende Franse president me al een tijd intrigeert. Hij reageerde op het gele hesjesprotest met acties om de oorzaken van het protest op te sporen en de verlangens van de demonstranten te inventariseren. Hij belegde het zogenaamde Grand Débat in alle geledingen van de samenleving en liet in maart van dit jaar tientallen intellectuelen naar het Élysée liet komen om de crisis rond de gele hesjes te analyseren. Duizenden Fransen lieten hun grieven achter op websites en in registers in gemeentehuizen. Dat staat nu allemaal online en niemand die er iets mee doet. Vanwaar die onmacht en dat onvermogen? 'Er is geen enkele synthese gemaakt', zegt Rosanvallon.

     Uit het Grand Débat werd in elk geval duidelijk dat mensen de groeiende ongelijkheid in de wereld niet meer accepteren, de ontwikkeling waarin grote internationals ongrijpbaar worden en een schatrijke minderheid steeds meer rijkdom naar zich toetrekt. Maar gek genoeg ken ik geen enkele westerse regering die het probleem resoluut aanpakt en de progressie in de inkomstenbelastingen drastisch verhoogt, evenals de fiscale belasting van overkokende bedrijfswinsten. Integendeel. 'Iedereen vindt de kloof tussen arm en rijk zorgelijk, tegelijk is er vraag naar minder belastingen', stel Rosanvallon vast. Inderdaad, ook de oppositie in ons land niet. Bevreemdend! In de race naar grotere rendementen en volledige werkgelegenheid durft ogenschijnlijk niemand het risico aan om een recessie te veroorzaken. Dus gaat het maar door: de race naar de top.

 

We maken een mooie, zonnige herfstdag mee. De Engelse narrow boat, een vaste wintergast, ligt sinds enkele dagen ook weer op zijn plaats naast ons in de haven.

     Ook in Gorcum speelt de stikstofcrisis. men herinnert zich misschien dat de luchtvervuiling altijd al groot was in onze stad, gelegen naast twee snelwegen (A15 en A27) en een rivier met veel scheepvaart. Het betreft stikstofdioxide N2O en fijnstof. Het gevolg: inwoners ademen iedere dag het equivalent in van het inhaleren van negen sigaretten. Het weren van autoverkeer in de binnenstad als compensatie bleef echter onbespreekbaar. Van de week kreeg echter oppositiepartij Gorcum Actief een motie aangenomen waarin de gemeenteraad vraagt om op de snelwegen rondom de stad een maximum snelheid in te voeren van 100 kilometer/uur. Zeer verstandig. Het college van B&W gaat het nu in een brief aan het rijk vragen. De VROEMpartij VVD stemde als enige tegen.

 

We lopen even naar de boot. Het heeft weinig gelekt ondanks alle regen. Vanmiddag naar de huisarts voor de griepprik en de diabetesscreening, daarna naar de verjaardag van Tessa. Terug naar boven