www.sailing-dulce.nl

Logboek 2019/4 Herfst in Gorinchem

Gorinchem (76)

Bron: National Snow and Ice Data Center (NSIDC).
Bron: National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

Woensdag 06-11-2019

Er is iets geks aan de hand in de Tsjoektsjenzee. De wát? De Tsjoektsjenzee, de zee ten noorden van de Beringstraat tussen de continenten Azië en Noord-Amerika. Die had allang bevroren moeten zijn, maar dat is niet het geval. De curve verloopt volledig anders dan normaal (zie de grafiek hierboven). Ik neem aan dat het noordelijke zeewater nog te warm is om te bevriezen. Je moet je niet voorstellen dat het op afzienbare tijd voor de hele arctische regio zal gelden. Nu al is het de omvang van het noordpoolijs over oktober 2009 het laagst ooit gemeten.

     Je kunt niet zeggen dat onze ondergang niet nauwkeurig geregistreerd wordt, zoals je ook niet kunt zeggen dat de wetenschap niet tijdig gewaarschuwd heeft. Gisteren publiceerden meer dan 11.000 wetenschappers in het blad BioScience een klemmende waarschuwing de wereld voor een 'ongekende lijdensweg ten gevolge van de klimaatcrisis', tenzij er grote en wezenlijke veranderingen op wereldschaal komen. De waarschuwing verschijnt ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de eerste klimaatconferentie van Genève 1979. 'The climate crisis has arrived and is accelerating faster than most scientists expected. It is more severe than anticipated, threatening natural ecosystems and the fate of humanity.'

     De klimaatcrisis is volgens deze wetenschappers nauw verbonden aan onze levensstijl van excessief consumeren, waarin 40 jaren van klimaatonderhandelingen geen verandering bracht. Vooral zorgen baren potentiële ononkeerbare climate tipping points, die kettingreacties op gang brengen en tot diepgaande verstoring leiden in ecosystemen, samenleving en economie en die potentieel grote delen van de aarde onbewoonbaar zullen maken. De Britse krant The Guardian brengt de waarschuwing breeduit.

 

Er is ook gematigd goed nieuws. De gouverneursverkiezingen in de staat Kentucky waren door Trump uitgeroepen tot een test over zijn presidentschap (zie blog van gisteren). Ze werden echter nipt gewonnen door de Democraat Andy Beshear. Trump won daar in 2016 nog met 62,5 procent. Ook in de staat Virginia, een swing state, gaan Huis en Senaat over in Democratische handen. Er is hoop!

     Heersers omringden zich vroeger met priesters, narren, sterrenwichelaars en andere charlatans. Lees Shakespeare erop na. Nu lijkt de Amerikaanse president er ook toe over te gaan. Hij benoemde Paula White-Cain, een steenrijke televisie-dominee, als speciaal adviseur van Het Witte Huis. Zij predikt een populistische vorm van evangelisch christendom en is een tegenstander van evolutie, abortus en immigratie. Ze hangt de prosperity gospel aan, waarin God gelovigen beloont met persoonlijk en financieel succes. Tijdens haar preken doet White vaak aan glossolalie, ook wel tongentaal genoemd, waarbij ze geluiden maakt die geen overeenkomst vertonen met een bestaande taal en voor de toehoorders onbegrijpelijk zijn. Ze vergelijkt Trump met God, aldus De Volkskrant.

 

Het is een droge dag. We genieten van ons huis en ik speciaal van het nieuwe boek van Geert Mak, 'Grote Verwachtingen (in Europa, 1999 - 2019), Atlas/Contact, 2019. Terug naar boven